“Toch even naar structuur moeten zoeken”

Atletiek in tijden van corona, quarantaine en ‘social distancing’: ook al zijn sommige maatregelen sinds Fase 1A van de exit-strategie al wat versoepeld, toch blijft ons (atletiek)leven nog steeds bepaald - en beperkt - door Covid-19. Ook onze OEH-toppers en de beloftevolle atleten van onze club moeten zich noodgedwongen aanpassen. Nog steeds verdwijnen er wedstrijden en competities van de kalender, zodat plannen, doelen en trainingsschema’s telkens moeten worden bijgesteld. In de rubriek ‘QUARANTRAINING’ polsen we hoe onze atleten omgaan met deze ongewone situatie. Next up: Thomas De Bock.

 


Marathonlopers als Thomas De Bock hebben sowieso al geen dozijn grote doelen op een jaarplanning staan. Zij hebben immers een lange voorbereiding nodig om helemaal top te zijn voor die twee à drie belangrijke piekmomenten in het seizoen. “Begin 2020 was het de bedoeling om in het voorjaar een selectie proberen af te dwingen voor het EK halve marathon in Parijs. In het najaar zou de focus gelegen hebben op de marathon van Berlijn. Maar door die hele coronacrisis blijft er bitter weinig van deze planning over. Zo werden alle halve marathons in het voorjaar afgelast, waardoor dus alle kwalificatiekansen voor Parijs van de kalender verdwenen. Nu goed, intussen is het EK zelf ook al afgelast en gaat de marathon van Berlijn eveneens niet door. De wedstrijdplanning stond dus voor een tijdje ‘on hold’, waardoor trainen in die periode dan ook niet veel meer om het lijf had dan het onderhouden van de basisconditie. Wellicht volgt er straks toch nog een najaarsmarathon, op 6 december in Valencia. Tenzij die ook nog geannuleerd zou worden natuurlijk…”

“Uiteraard was er ontgoocheling over het wegvallen van al die wedstrijden. Maar het was gewoon de enige juiste beslissing. Ook het uitstel van Tokio 2020 is niet meer dan logisch. Voor mij persoonlijk, puur als atleet dan, is het verschuiven van de Spelen naar 2021 zeker niet problematisch. Integendeel zelfs. Het uitstel geeft me een nieuwe kans om me alsnog te kunnen kwalificeren. Normaliter was ik al in september 2019 van plan om een Olympische limietpoging te ondernemen, op de marathon van Berlijn. Maar enkele weken voor de start van die race kreeg ik het bericht van de Belgische Atletiekbond dat ik geselecteerd was voor het WK in Doha. In samenspraak met coach Tim Moriau heb ik toen beslist om die ervaring mee te pikken en Berlijn als selectiemarathon te laten passeren. Het uitstel van de Spelen naar 2021 biedt nu een nieuwe opportuniteit. Makkelijk wordt het zeker niet, maar ik ga dus volop mikken op de marathon van Valencia, waar ik onder 2u11’30” moet lopen om me te plaatsen voor Tokio. Hoewel het nog veraf is, en Covid-19 mogelijk nog roet in het eten kan gooien, put ik hier wel een enorme motivatie uit.”

(lees verder onder de foto's)

 

“Ondertussen zijn we het met z’n allen al ‘gewoon’, maar half maart was het toch even verschieten toen de lockdown er effectief kwam in België. Plots kon ik bijvoorbeeld niet meer naar Huizingen om er samen met de groep te trainen. Het was in eerste instantie dan ook wat zoeken naar structuur. Intussen heb ik die structuur wel gevonden en zie ik zelfs de voordelen in van de quarantainemaatregelen. Zo moest ik voorheen fysiek op het werk aanwezig zijn en dus mijn trainingen tijdens de pauze of na de werkuren afwerken. Nu telewerken de norm is geworden, kan ik alles veel flexibeler inplannen. Verder heb ik de afgelopen jaren geïnvesteerd in een eigen krachtruimte, waardoor ik zowel mijn stabilisatie-oefeningen als mijn krachtschema perfect thuis kan uitvoeren. Het contact met de rest van het team is nu wel sterk gereduceerd en dat is minder plezant, maar gelukkig zijn er nog de sociale media om contact te kunnen houden.”

“Sinds het begin van de lockdown verblijf ik gewoon thuis. Daar kan ik me het best concentreren op mijn looptrainingen, krachtsessies en stability workouts. In het weekend probeer ik toch om bij mijn vriendin te zijn. Het meest bizarre aan deze hele toestand vind ik eigenlijk dat ik amper nog besef welke dag het is, omdat de weken zo snel voorbijvliegen. In eerste instantie vreesde ik dat het een vrij ‘saaie’ periode ging worden, maar ik heb me tot nu toe al zeer nuttig kunnen bezighouden. Ik besef nu ook meer dan vroeger dat het zeker niet verkeerd is om, naast het lopen, ook een job te hebben. Die zorgt voor de nodige afwisseling in mijn leven.”

 

Tekst: Jan Barbé

Foto's: Runners' Lab Athletics Team, Thomas De Bock