TERUGBLIK OP TAMPERE: SACOOR SCHRIJFT HISTORIE 

In het Finse Tampere werden afgelopen week, van dinsdag tot zondag, de IAAF World U20 Championships gehouden. Drie OEH-atleten maakten deel uit van de Belgische ploeg op dit WK voor junioren: de hordelopers Tuur Bras en Michael Obasuyi, en uiteraard ook onze eigen ‘Belgian Tornado’ Jonathan Sacoor. Onze clubgenoten deden het voortreffelijk in Finland, met de wereldtitel van Jonathan op de 400m als absolute uitschieter natuurlijk. Toch één Belg die wereldkampioen werd dit weekend… 

Het is al van vrijdagavond geleden, maar we raken er hier maar niet over uitgepraat: de schitterende gouden medaille van Jonathan Sacoor op de 400m. Onze ‘Belgian Tornado’ zette dan ook niks minder dan een historische prestatie neer. Nooit eerder won er immers een Belgische atleet goud op een junioren-WK. Na een indrukwekkende eindsprint in de laatste rechte lijn, gaf Sacoor de Jamaicaanse favorieten Taylor en Sawyers het nakijken, om te finishen in een fenomenale 45”03. Niet alleen een fikse verbetering van zijn eigen nationale juniorenrecord dat hij de dag voordien in de halve finale had veroverd, maar ook slechts minder dan een piepklein zuchtje boven het Europese record U20 (45”01). Sacoors nieuwe toptijd is bovendien de vierde snelste Belgische 400m-chrono aller tijden. Enkel de Borlée-twins en Cédric Van Branteghem deden ooit beter. 

                                                                Jonathan en trainer Jean-Marie

                              WK U20 Tampere terugkeer Zaventem

In een eerste reactie voor de IAAF-camera net na de wedstrijd, zei een dolgelukkige Jonathan: “Ik hoop dat ik mijn land trots heb gemaakt.” Dat is ongetwijfeld zo. En bij OEH zijn we uiteraard dubbel fier op onze ‘golden boy’. Vrijdagavond lieten de ploeggenoten uit de trainingsgroep van Jean-Marie Bras hun geplande training links liggen om samen de verbluffende gouden race van Sacoor ‘live’ mee te maken via een streaming op de laptop van clubsecretaris Hugo. Het OEH-gejuich was zonder twijfel tot in Lot te horen.                                                                

Op zaterdag en zondag mocht/moest Jonathan alweer de baan op voor de 4x400m. De ‘Young Belgian Tornados’ wisten zich op zaterdag maar op het nippertje – na diskwalificatie van het Jamaicaanse team – te plaatsen voor de finale. Op zondag in die finale overtroffen Sacoor en maats echter de stoutste verwachtingen, door naar een ronduit schitterende 5eplaats te snellen in een knappe eindtijd van 3’07”05. 

                                                                Michael, Jonathan, Jean-Marie, Tuur, Dirk

                               WK U20 OEH ploeg Tampere terugkeer Zaventem

Michael Obasuyi net naast het podium, knappe 10etijd voor Tuur Bras 

Eerder op de week waren ook al de twee andere OEH’ers in actie gekomen op de piste van Tampere: Tuur Bras en Michael Obasuyi traden allebei aan op de 110m horden. Ook onze beide hordelopers kunnen zeker terugblikken op een zeer geslaagd WK. Tuur tikte in zijn halve finale jammer genoeg de twee laatste horden aan, zodat zijn 13”76 uiteindelijk niet goed genoeg was voor een finaleplaats. Toch keert Tuur wellicht met een tevreden gevoel terug uit Finland, want de 10esnelste tijd op dit WK is ongetwijfeld beter dan hij vooraf had durven voorspellen. Ploegmaat Michael Obasuyi kon zeker met een brede smile terug het vliegtuig op: Michael wist zich immers wel te plaatsen voor de finale, waarin hij vanuit de altijd lastige baan 8 knap naar de vierde plaats snelde, in een erg mooie tijd van 13”45, slechts 7 honderdsten boven zijn PR. Meteen na de race was er nog lichte teleurstelling om de “meest ondankbare plaats”, maar die ontgoocheling maakte al snel plaats voor terechte trots. 

Verslag: Jan

Uitslag

Sacoor zorgt voor historische wereldtitel op 400m (link atni.be)

Jonathan's finale (link youtube_Trackblocstar)

Interview met de kersverse kampioen (link atni.be)

Michael's finalewedstrijd 110mH (link youtube_Tracblocstar)

Tuur's halve finalewedstrijd 110mH (link youtube_Tracblocstar)