EK veldlopen: Simon Debognies en Robin Hendrix schitteren met top 10-plaats

De 24ste editie van het Europees kampioenschap veldlopen vond afgelopen zondag plaats in het Slowaakse Samorin. Nooit eerder vond een EK cross plaats op Slowaakse bodem. Terwijl het EK volgend jaar in Tilburg wordt georganiseerd, fungeerde dit jaar het achthonderd jaar oude Samorin als gaststad. Atleten uit veertig verschillende landen streden er om de medailles op en rond de paardenrenbaan van het X-Bionic Sphere, een megalomaan sportcomplex dat voorzien is van alle comfort met verschillende sportvelden, atletiepistes, fitnesszalen en een luxehotel.

Twee atleten van Olympic Essenbeek Halle werden geselecteerd voor deelname aan het EK cross. Simon Debognies en Robin Hendrix vertegenwoordigden de Belgische kleuren in de U23-categorie, waarin hun clubgenoot Isaac Kimeli zich vorig jaar tot Europees kampioen kroonde.

Voor Simon was het zijn vierde Europees kampioenschap veldlopen, Robin maakte zijn debuut op een internationaal kampioenschap. De beloften kregen 8.2 km voorgeschoteld op een razendsnel parcours met een snijdende wind, enkele kunstmatige heuvels en een bevroren waterbak als scherprechters. Dit alles op een steenworp van de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

Zilveren medaille voor Belgisch team

Robin Hendrix en Simon Debognies startten net zoals hun Belgische ploegmaats Michael Somers en Dorian Boulvin heel attent bij de eerste twintig atleten. De Zwitser Luca Notti koos meteen het hazenpad, maar het volledige deelnemersveld volgde op enkele meters afstand en haalde na een achttal minuten wedstrijd de Zwitser opnieuw bij. Het Belgische viertal positioneerde zich voortdurend aan kop van de wedstrijd.

De Spanjaard Carlos Mayo, één van de topfavorieten voor de Europese titel, schudde een eerste keer aan de boom en trok het deelnemersveld uit elkaar. De vier Belgen volgden attent in de achtervolging. Een ijzersterke Dorian Boulvin knapte veel kopwerk op in deze ijzig koude weersomstandigheden. Simon en Robin slaagden erin om op geen enkel moment uit de eerste tien atleten van het deelnemersveld te verdwijnen.

Met nog anderhalve ronde te gaan vond de Italiaan Yemaneberhan Crippa dat zijn moment gekomen was. De Italiaan kreeg onder andere topfavoriet Mayo en Simon Debognies mee, terwijl ook Robin Hendrix zich opnieuw een weg naar voren knokte. Crippa ging furieus te keer, en kreeg vervolgens enkel de Fransen Gressier en Hay mee. Uiteindelijk trok Gressier aan het langste eind en kroonde hij zich tot opvolger van Isaac Kimeli. Zijn landgenoot Hay pakte zilver, de Italiaan Crippa moest zich tevreden stellen met brons.

Een sterke Simon vocht zich naar een mooie zesde plek en doet zo opnieuw twee plaatsen beter dan vorig jaar in Chia. Robin liep na een snelle laatste ronde naar een negende plek en finisht daarmee meteen in de top 10 op zijn allereerste internationaal kampioenschap.

Met deze sterke collectieve prestatie pakte het Belgische beloftenteam zilver.

BEELDVERSLAG SPORZA.BE

BEELDVERSLAG RING TV