CrossCup Roeselare: Hendrix en Debognies verzekeren zich van EK-ticket

Daags na de CrossCup-manche van Roeselare wordt steevast de selectie bekendgemaakt waarmee België naar het Europees veldloopkampioenschap trekt. Toch geldt de veldloop in Roeselare niet als enige scherprechter. De Belgische EK-selectie wordt gemaakt op basis van de uitslag van de CrossCup-manche van Roeselare, de resultaten van de wedstrijden gelopen tijdens dezelfde winterperiode en de gerealiseerde tijden op de piste tijdens het voorbije zomerseizoen. Ook zal de selectie gebaseerd zijn op de slaagkans om individueel top 20 te lopen of in het landenklassement per ploeg top 6 te lopen. Zo staat te lezen op de website van de Vlaamse Atletiekliga. In Roeselare kwamen zondag maar liefst 26 atleten van Olympic Essenbeek Halle aan de modderige start. 

Stan oppermachtig 2.0

De overwinning van kadet Stan De Cruyenaere op de CrossCup-manche van Mol was allesbehalve een toevalstreffer. Dat onderstreept de poulain van trainster Sofie Deneyer door ook in Roeselare zijn leeftijdsgenoten het nakijken te geven. In de laatste rechte lijn van de wedstrijd over 2.800 m slaagde Stan erin om zijn laatste concurrent, Noah Kenteh, voor te blijven en zo zijn tweede CrossCup-zege van het seizoen binnen te halen. Ook Kobe Heremans (11e), Tommy De Greef (22e), Antoine Tordeur (32e) en Jordi De Greef (70) voelden zich in Roeselare duidelijk in hun sas.

Ook de kadetten dames leverden knap werk in een ijzersterk deelnemersveld. Babette Robberechts, Joke De Cock, Helena Huysman, en Lene Barbé finishten allen in elkaars buurt op de 2.500 m die ze voorgeschoteld kregen.

Ellen Seghers finishte bij de miniemen meisjes binnen de minuut van winnares Febe Desmet en zag haar knappe prestatie beloond met een 25e plek. Bij de scholieren dames trotseerde Anna Deruyttere de gure weersomstandigheden en werd 24e.

Nick Vereertbrugghen is sinds dit seizoen lid van OEH en toonde zich in Roeselare de snelste van een moedig OEH-trio. Nick kwam als 24e over de meet, Rodrigo De Geyseleer finishte als 44e en meteen hierna overschreed ook Carsten Colphijn de eindmeet.

Astrid bevestigt stijgend vormpeil, regels nekken Lisa

Lisa Rooms had zondag de vervelendste dag van de maand om een wedstrijd te lopen, hierdoor kon ze haar schitterende vorm niet etaleren in Roeselare. Toch vocht Lisa zich naar een derde plek bij de beloften. Astrid Verhoeven bewijst dat ze na enkele maanden gestructureerd trainen bij coach Tim Moriau al een puik niveau kan halen tussen de beste Belgische veldloopsters. Astrid liep een sterke race in Roeselare en werd tweede U23-atlete.

Nele Tordeur knokte zich tussen de beste Belgische juniores naar een dertiende plek. 

Cortvriendt bevestigt sterk seizoensbegin 

Op de korte cross liep Philip Cortvriendt een uitstekende race. Philip kwam na 2.800 m als vijfde over de meet. De overwinning ging, net zoals in Mol, naar Jeroen D'hoedt (CABW). Daan Van Diest werd in diezelfde wedstrijd 37ste. 

Hendrix en Debognies klaar om met sterke U23-ploeg te knallen op EK 

Soufiane Bouchikhi leek in Roeselare wel van een andere planeet te komen. Meteen van bij de start legde hij zijn concurrenten een verschroeiend hard tempo op. Simon Debognies en Isaac Kimeli maakten de tactische keuze om hun wagonnetje zo lang mogelijk aan dat van de RFC Luik-atleet te hangen, maar betaalden deze knalstart later in de wedstrijd cash. Isaac werd in Roeselare uiteindelijk vierde senior en Simon legde beslag op de vierde plek bij de beloften. Beide atleten verkeren in uitstekende vorm, maar konden dit door het wedstrijdverloop niet etaleren. 

Robin Hendrix bevestigde in Roeselare zijn goede vorm met een tweede plek bij de beloften. Tevens blijft Robin leider in het CrossCup-klassement bij de beloften. Op deze manier bevestigt Robin dat hij op het EK in Samorin samen met zijn sterke ploegmaats een mooie prestatie zou kunnen neerzetten. 

De Bock in zijn sas in Roeselaarse modder 

Ook al lag het parcours er zeker nog niet loodzwaar bij, toch speelde de regenval en de iets zwaardere wedstrijdomstandigheden in het voordeel van Thomas De Bock. Met een knappe derde plek bij de senioren bevestigt Thomas dat de conditie snor zit. "Ik kon dit tempo nog enkele rondes blijven lopen, juist die kleine tempoversnelling zat er vandaag net niet op", reageerde De Bock gelukkig na de meet. Ook Joris Keppens draaide in Roeselare vlot zijn rondes. Met een sterke 24e plek bouwt hij rustig verder aan een geslaagd winterseizoen. 

Kenny Deneyer presteerde op niveau en werd 27ste in het ijzersterke deelnemersveld op de lange veldloop in Roeselare. Roel Stiens liep voor het eerst een lange cross, werd niet gedubbeld en legde beslag op plek 44. 

Alle uitslagen van Roeselare kan je hier raadplegen. http://www.sport.be/crosscup/2017/nl/roeselare/uitslagen/ 

Maandagavond maakte de KBAB de Belgische selectie bekend voor het EK veldlopen in Samorin. De volgende atleten zullen op zondag 10 december de Belgische kleuren verdedigen. 

MANNEN

Seniores: Bouchikhi Soufiane/RFCL * Tijtgat Lander/VAC

Beloften U23: Somers Michael/LYRA * Hendrix Robin/OEH * Boulvin Dorian/CABW * Debognies Simon/OEH

Juniores U20: Audah Ziad/CABW * De Smet Dries/LEBB * Heymans John/DCLA * Da Silva Lucas/RFCL * Van De Velde Tim/DUFF

VROUWEN

Seniores: Truyers Imana/CABW * Hanna Vandenbussche/AVR

Beloften U23: Scaunet Vanessa/CABW

Juniores U20: Deswaef Mathilde/WS * Nelissen Paulien/ACA 

Robin Hendrix en Simon Debognies zijn de enige OEH-atleten in deze selectie. Onder meer uittredend Europees beloftenkampioen Isaac Kimeli, Thomas De Bock en Lisa Rooms werden niet geselecteerd.