KIMELI HELPT BELGIË AAN TEAM-ZILVER

Isaac Kimeli is afgelopen zondag erg knap 8e geworden op de European Cross Country Championships in het Portugese Lissabon. Samen met de sterke broers Soufiane (7e) en Lahsene (23e) Bouchikhi, veroverde Kimeli voor België ook de zilveren medaille in het landenklassement. Robin Hendrix eindigde met Team Belgium op een zeer verdienstelijke 5e plaats in de ‘Mixed Relay’-wedstrijd.


Zoals reeds gemeld had Isaac Kimeli pas op het laatste nippertje beslist om toch maar zijn EK-zilver van vorig jaar in Tilburg te verdedigen in plaats van – zoals aanvankelijk was voorzien – samen met OEH-trainingsmaat Robin Hendrix deel te nemen aan de ‘Mixed Relay’. In het Bela Vista-park in Lissabon bleek al snel dat een individuele medaille er dit jaar niet in zou zitten voor Kimeli, die rechtstreeks van de Olympische stage in het Turkse Belek naar de Portugese hoofdstad was afgereisd. Helemaal voorin ging het gewoon een tikje te snel voor Soufiane Bouchikhi en onze clubgenoot, die met het oog op het ploegenklassement allebei wel verbeten bleven knokken voor een plekje in de top 10.

Inspanningen die op het loodzware parcours van Lissabon uiteindelijk ook beloond werden: Soufiane Bouchikhi finishte als 7e, in zijn zog werd Isaac erg mooi 8e. Met ook nog de prima 23e plek van Lahsene Bouchikhi erbij, eindigde België op een schitterende 2e plaats in het landenklassement, heel nipt achter de sterke Britten die de nummers 5, 9 en 22 van de daguitslag in hun rangen hadden. Michaël Somers, onze vierde Belg, kwam als 24e over de streep.

Hendrix 5e met Mixed Relay-team, slechte dag voor Hugo Hay

Eerder op de dag had Team Belgium, met ‘onze’ Robin Hendrix in de rangen, ook al puik gepresteerd in de ‘Mixed Relay’. België eindigde op een zeer mooie 5e plaats in deze gemengde ploegenestafette. Hendrix, door startloopster Vanessa Scaunet (ex-OEH) vanuit 6e positie aan het werk gezet, deed ons zowaar eventjes dromen van een medaille door snel naar de 3e plek op te rukken. Robin kon zijn Franse en Spaanse concurrenten echter nooit afschudden en gaf uiteindelijk als 5e het aflossingspolsbandje door, een positie die ploegmaats Camille Muls en Elliott Crestan wisten vast te houden tot aan de finish.

Mooie resultaten voor onze Belgen dus, maar vanuit de club waren we uiteraard ook erg benieuwd naar de prestatie van ‘onze’ Fransman Hugo Hay, die in Lissabon voor de laatste keer in de beloftencategorie (U23) aantrad. Het werd helaas een afknapper voor onze sympathieke clubmaat: na zilver in Samorin 2017 en brons in Tilburg 2018, finishte Hay dit jaar op een ontgoochelende 18e plaats. Kleine troost: Hugo won met Frankrijk wel goud in het landenklassement bij de beloften.

Verslag: Jan

Verslag VRT-Sporza