Isaac Kimeli pakt zilver op EK Indoor

Wat een fantastisch atletiekweekend hebben we achter de rug! Team Belgium keerde met maar liefst 5 medailles terug van de Europese Kampioenschappen in zaal in het Poolse Toruń. Nafi Thiam en Noor Vidts zetten op vrijdag al de toon met goud én zilver op de vijfkamp, Elise Vanderelst werd één dag later erg knap Europees kampioene op de 1500m en de beloftevolle hoogspringer Thomas Carmoy zweefde in de ochtendsessie op zondag over 2m26 naar brons. Mooi, heel mooi zelfs, maar helemáál wild werden we toen Isaac Kimeli op zondagavond zomaar naar zilver snelde op de 3000m. Wat een race! Wat een atleet! En 't is ene van ons...

Een dag voor zijn knappe 2e plaats na het Noorse fenomeen Jakob Ingebrigtsen, had Isaac Kimeli ons nog de stuipen op het lijf gejaagd door in zijn (zenuwslopende) reeks pas in de laatste 40m naar een plekje in de finale te glippen. Samen met zijn nieuwe kameraad Ingebrigtsen overigens. In een andere reeks wist ook Robin Hendrix zich te plaatsen voor de finale. Met iets meer overschot, in een nieuw PR van 7'46"76. Ietsje beter voor ons supportershart. Twee Belgen, twee OEH'ers zelfs, in de finale van de 3000m dus en de uitkomst daarvan kent u intussen. Robin en Isaac pakten het tactisch slim aan, samen met hun Franse trainingsmakker Hugo Hay, waarna Kimeli dus in een fenomenale eindsprint naar het zilver knalde. Hendrix finishte uiteindelijk op de 12e plaats.

OEH 'leverde' in totaal zeven atleten voor de Belgische ploeg in Toruń. Eigenlijk zaten er acht in de selectie, maar onze hordeloper Michael Obasuyi moest een paar dagen voor de afreis helaas geblesseerd afhaken. Op de 400m werden zowel Camille Laus bij de dames, als Dylan Borlée bij de heren uitgeschakeld in de kwalificaties, ondanks een knappe season's best (46"99) voor Dylan in een sterk bezette reeks. Ook Lindsey De Grande (4’18″45 op de 1500m) ging er uit in de reeksen, maar bleef wel strijden tot op de streep. Zoals we haar kennen.

De mannelijke 4x400m-ploeg tenslotte, zonder Jonathan Sacoor die in de States vertoeft, werd vooraf zoals steeds bij de podiumkandidaten gerekend. Alexander Doom en de broers Dylan, Jonathan en Kevin Borlée grepen na een moeilijke en chaotische wedstrijd echter net naast de medailles.