Eerste indoorweekend meteen succesvol

Isaac Kimeli (op de 3000m) en Robin Hendrix (op de 1500m) hebben van het allereerste echte wedstrijdweekend op Europese bodem meteen gebruik gemaakt om zich in deze nog steeds vreemde (atletiek)tijden alvast te kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen Indoor in het Poolse Toruń (van 5 tot 7 maart). Ook Jonathan Sacoor, die zijn indoorseizoen een tiental dagen terug opende met een snelle 400m in het Amerikaanse College-circuit, is als lid van de Belgian Tornados in principe zeker van een ticketje Polen.


Isaac Kimeli dook afgelopen vrijdag op de World Athletics Indoor Tour-meeting van Karlsruhe al onder de EK-limiet op de 3000m. Kimeli deed in Duitsland nooit mee voor de prijzen in een snoeiharde race die gedomineerd en gewonnen werd door de Keniaan Bethwell Birgen (7'34"12), maar met zijn 7'52"24 bleef hij wel nipt onder de limiet voor het (hopelijk) komende EK in zaal. Toch wel een opsteker dus voor Isaac, die zijn trainingen de voorbije maanden wat gedwarsboomd zag door kleine blessures en corona-troubles.

Op zaterdag kon Robin Hendrix uiteraard niet achterblijven op zijn trainingsmakker. Op een kleinere meeting in het Noord-Franse Liévin maakte Hendrix indruk tijdens zijn debuut op een 1500m in zaal. Na voortreffelijk haaswerk van OEH-ploegmaat Philip Cortvriendt, moest Robin zelf aan de bak om het tempo hoog te houden. Mede daardoor moest hij in de slotronde onder anderen nog onze landgenoten Oussama Lonneux (3'39"60) en Stijn Baeten (3'39"88) laten voorgaan, maar met zijn scherpe 3'40"83 bleef Robin eveneens onder de EK-limiet. Hendrix mikt voor Toruń echter voluit op de 3000m, in principe onderneemt hij komend weekend in Metz al een poging om het EK-minimum op die afstand te lopen. Nog in Liévin liep Lindsey De Grande solo naar 4'21"29 op de 1500m en klokte Lisa Rooms af op 9'29"85 in een (niet-officiële) wedstrijdsimulatie op de 3000m.

Simon Debognies kon er zaterdagavond in Mondeville (Normandië) helaas geen drie-op-een-rij van maken. Debognies kwam er aan de start van de 3000m, draaide meer dan de helft van de race mooi mee voorin, maar moest in de slotfase helaas plooien. Simon finishte als 5e in 8'00"65, de wedstrijd werd gewonnen door zijn Franse trainingsmaat en gewezen OEH'er Hugo Hay.

Hordeloper Michael Obasuyi jaagt de komende weken eveneens op kwalificatie voor Toruń en ranking-puntjes met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. Tijdens een eerste poging, afgelopen zondag op de ISTAF Indoor Düsseldorf, bleef Obasuyi met 7"77 slechts 6 honderdsten boven de EK-limiet voor de 60m horden. Volgende vrijdag in Berlijn wacht er alvast een nieuwe kans.

Jonathan Sacoor tenslotte is, als lid van de Belgische 4x400m-aflossingsploeg, al zo goed als zeker van zijn ticketje Polen. Sacoor studeert en traint momenteel in de Verenigde Staten, aan de University of Tennessee. Op een meeting in Blacksburg (Virginia) liet Jonathan een tiental dagen terug op zijn eerste 400m van het seizoen al een fraaie 47"36 noteren. Of Sacoor begin maart ook daadwerkelijk van de partij zal zijn op het EK in Toruń, hangt nog van een aantal factoren af. Corona en de bijhorende reisrestricties natuurlijk, maar ook de NCAA Championships die in prinicpe omstreeks dezelfde periode plaatsvinden en waarvoor Sacoor zich hoopt te kwalificeren.

 

Foto's: University of Tennessee Athletics & Runners' Lab Athletics Team