Kimeli en Hendrix domineren van start tot finish

Isaac Kimeli is afgelopen zondag in Lokeren Belgisch kampioen 10 km op de weg geworden. Na een 'two men show' met trainingsmakker Robin Hendrix, bleek Kimeli in de tweede helft van de race over net iets snellere benen te beschikken. Hij pakte de Belgische titel in een nieuw parcoursrecord van 28'17", Hendrix bolde een handvol seconden later als tweede over de streep. Bij de dames pakte Lisa Rooms knap brons.


Was het Belgisch Kampioenschap 10 kilometer nu de aflsuiter van een bijzonder vreemd zomerseizoen? Of eerder de avant-première voor de cross- en indoorwedstrijden? Feit is dat er behoorlijk veel schoon volk aan de start van het BK stond zondag in Lokeren. Eindelijk nog eens een échte wedstrijd! Een kampioenschap zelfs... Van de grote namen bij de mannen ontbraken enkel titelverdediger Koen Naert, Bashir Abdi, Soufiane Bouchikhi en onze Simon Debognies, die wat hinder ondervindt van een scheenblessure.

Topfavorieten Isaac Kimeli en Robin Hendrix lieten het niet aan hun hart komen. Al kort na de start nam het OEH-duo het commando stevig in handen. Om het nooit meer los te laten. De strijd om het brons werd immers ver, héél ver, achter hen uitgevochten. Rond kilometer 6 moest Hendrix even een gaatje laten op zijn kompaan, een moment dat de race meteen in een beslissende plooi legde. Kimeli stoomde stevig door en pakte de overwinning in een nieuw parcoursrecord van 28'17". Robin kreeg het kloofje niet meer dichtgelopen en werd enkele seconden later tweede in een ook al erg knappe 28'22.

Maar liefst 16 deelnemers finishten op dit sterk bezette BK onder de 30 minuten. Thomas De Bock (18e in 30'20") slaagde daar net niet in, maar wist wel ploegmaats Joris Keppens (31'16", 33e) en Philip Cortvriendt (31'27", 38e) achter zich te laten. Sam Moureau legde beslag op de 129e plaats in 35'52, goed voor een 33e plek in de categorie M35.

In de (aparte) wedstrijd voor de 40-plussers werd Tom Amijs 122e (42'43", 23e in de categorie M50), enkele plaatsen beter dan Gunter Basteleus die over de streep kwam na 44'33" (128e plaats, 26e bij M45).

 

Brons voor Lisa Rooms

In de dameswedstrijd vormde zich al snel een koptrio bestaande uit favorieten Nina Lauwaert en Hanne Verbruggen én de ietwat verrassende - maar latere kampioene - Mieke Gorissen. Onze Lisa Rooms beukte met flink wat kopwerk het achtervolgende groepje uit mekaar en liep plots in derde positie toen voorin Hanne Verbruggen - helaas letterlijk - onderuit ging. Lisa gaf die stek uiteraard niet meer af en pakte brons met een knappe chrono van 34'06".

Gerda Mertens finishte als 92e na 57'12" en werd daarmee 2e in de categorie W60.

 

Foto's: Bruno Hendrix, Runners' Lab Athletics Team

UITSLAGEN