OEH Flanders Cup-meeting wordt afgelast

Olympic Essenbeek-Halle (OEH) moet jammer genoeg meedelen dat de geplande Flanders Cup-meeting van zaterdag 1 augustus 2020 in Huizingen wordt AFGELAST.

Dit is een beslissing die uiteraard niet licht werd genomen. Natuurlijk hadden we atleten en fans veel liever een dag vol topsport en atletiekplezier willen aanbieden. Een topmeeting zoals u die van ons gewend bent, zelfs in corona-tijden. De voorbije dagen hebben we tal van mogelijke scenario’s bestudeerd om de BMW Louyet Vandeperre Flanders Cup Light toch te kunnen organiseren. Geen enkel draaiboek bleek voldoende ‘corona-proof’, zeker nu de besmettingsgraad opnieuw in snel stijgende lijn is en wellicht verscherpte preventiemaatregelen verwacht mogen worden.

Als club hebben we bovendien ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De gezondheid en veiligheid van atleten, wedstrijdofficials, toeschouwers, eigen OEH-medewerkers en de hele samenleving staan voorop. We willen absoluut vermijden dat het virus zich via onze wedstrijd zou verspreiden. In de huidige omstandigheden valt het voor OEH dan ook niet te verantwoorden om een evenement van dergelijke omvang te organiseren.

"Gezien de felle toename van het aantal besmettingen en andere belangrijke criteria die duidelijk aantonen dat de situatie steeds ernstiger aan het worden is, konden we de veiligheid van de atleten, toeschouwers, medewerkers, juryleden en genodigden niet meer garanderen", motiveert OEH-voorzitter Jean-Pierre De Staercke de moeilijke beslissing. "Met de (figuurlijke) tranen in de ogen, maar met opgeheven hoofd, verlaten we de arena. In de overtuiging dat we een wijze beslissing genomen hebben. Terwijl we afgelopen vrijdagavond nog dachten het risico op besmettingen tot een minimum te kunnen herleiden door de meeting te laten doorgaan zonder publiek en dus puur voor de atleten en de atletieksport te kiezen, zijn we er nu van overtuigd dat ook dit scenario onvoldoende garanties biedt. Niemand binnen de club wil het op zijn geweten hebben dat er tijdens een meeting van OEH, op onze eigen piste, een nieuwe besmettingshaard zou ontstaan."

We beseffen dat we veel mensen teleurstellen, vooral de atleten die nu al maanden hunkeren naar wedstrijdatletiek. Hun enthousiasme was immers enorm. Meerdere topatleten uit binnen- en buitenland hadden hun deelname reeds bevestigd. OEH dankt iedereen voor de getoonde interesse.

Hopelijk kunnen we volgend jaar een even mooi deelnemersveld verwelkomen op een ‘gezonde’ Flanders Cup 2021.