Robin Hendrix kampioen korte cross

Een oppermachtige Robin Hendrix heeft afgelopen zondag zoals verwacht de Belgische titel – en tegelijk ook de eindzege in de CrossCup – gepakt op de korte cross. Onder de bollen van het Atomium waren er verder ook medailles voor Paulien Nelissen (3e in de korte cross dames), Isaac Kimeli (3e in de lange cross heren) én pupil Lenny Barra, die zijn sterke crosswinter op gepaste wijze afsloot met BK-goud.


Robin Hendrix had deze winter alle CrossCup-manches waaraan hij deelnam gewonnen en startte in het park van Laken dan ook als topfavoriet op de korte cross. Ook nu had de verzamelde tegenstand al heel snel begrepen dat ze voor de tweede plaats zouden strijden. Nog in de eerste ronde plaatste Robin een allesbeslissende versnelling, om vervolgens onbedreigd naar zijn eerste Belgische veldlooptitel te ‘cruisen’. Clubmakker Jonathan Goedefroot kwam in diezelfde wedstrijd als 63e over de streep. In de korte cross bij de dames snelde Paulien Nelissen dankzij een fikse eindsprint naar het brons en finishte Amy Huylebroeck op de 42e plaats.

Op de lange afstand bij de heren bleek er niemand opgewassen tegen het verschroeiende tempo van een ijzersterke Soufiane Bouchikhi (RFCL). Isaac Kimeli probeerde zich nog heel even in het spoor van zijn eeuwige rivaal te nestelen, maar zag al vlug in dat dit vergeefse moeite was. Isaac werd ook nog bijgebeend door Dieter Kersten (ADD) en ‘liet’ de tweede plaats aan zijn trainingsgezel, zodat deze de eindwinst in de CrossCup kon binnenhalen. Brons voor Isaac dus, al is de hele uitslag nog onder voorbehoud nadat de broers Bouchikhi klacht indienden wegens dit ‘wedstrijdincident’. Onze marathonman Thomas De Bock voelde zich blijkbaar in zijn sas op het zware parcours en eindigde erg knap 5e. Joris Keppens legde beslag op de 14e plaats en Jannes Broigniez kwam na een uurtje ‘modderploeteren’ als 59e over de meet. Lisa Rooms (8e) finishte mooi in de top 10 van de lange cross bij de dames.

Lenny Barra zet kroon op sterke crosswinter

Ook heel wat van onze jeugdatleten hadden ‘lange pinnekes’ gestoken om de strijd tegen het slijk aan te gaan. Bij de benjamins werd Marine Dumalin 20e in de race voor de meisjes uit 2012, terwijl in reeks 2 de OEH-kleuren met veel overgave verdedigd werden door Alexia De Clippel (43e), Lize De Greef (47e), Talle Verschelden (60e) en Katrijn Devillé (62e). Bij de jongens finishte Samuel Baeck als 18e in de lichting 2012, terwijl Swat Roelens (ook 18e) en Siebe De Backer (25e) een knappe race liepen bij de tweedejaars.

Yade Witterzeel (43e bij de meisjes uit 2010) verdedigde in haar eentje de vrouwelijke eer van de pupillenploeg en zag na het uithijgen nog net hoe leeftijdsgenoot Lenny Barra bij de jongens zijn sterke crosswinter bekroonde met een welverdiende Belgische titel. Ook Ward Maillard (17e), Loïc Roubertie (38e) en Julien Bogaert (62e) liepen een mooie wedstrijd. Bij de jongens uit 2009 gaven Lander Steenhouwer (29e), Brecht Devillé (39e) en Lucas De Backer (49e) het beste van zichzelf op de loodzware omloop.

Lucas Barra (11e) eindigde net buiten de top tien bij de miniemen jongens uit 2007, terwijl Julie Janssens (20e) exact middenin het pak finishte bij de cadetten meisjes uit 2005. Ayco Witterzeel kwam als 38e over de streep bij de scholieren meisjes uit 2006, trainingsmaatje Yana Pauwelyn werd 18e bij de één jaar oudere dames. Nick Vereertbrugghen tenslotte legde beslag op de 38e plek bij de junioren heren.

Verslag: Jan Barbé

Foto’s: Bruno Hendrix, Katrien Bautmans

 

Uitslagen