OEH'ers SCHITTEREN OP HET EK IN BERLIJN

De Europese kampioenschappen atletiek waren dit jaar een absolute voltreffer voor de Belgische selectie. Als één van de grootste atletiekclubs van België mochten ook wij enkele elite-atleten afvaardigen naar deze atletiekhoogmis in Berlijn. Zij zetten onze club niet alleen op de Europese atletiekkaart, maar brachten zelfs eremetaal mee naar België. Een overzicht.

    EK Ploeg Isaac, Robin, Simon          2018_EK Berlijn Belgian Tornados

                    Robin, Simon, Isaac / Foto Sofie Deneyer                                    Belgian Tornedos 4x400m met Jonathan / Foto Facebook

 


Bram Ghuys slaagde erin zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap in het hoogspringen. Op 1 september wordt Jonathan Sacoor 19 jaar, hij kan deze verjaardag gerust eens stevig vieren want de 400m-loper heeft er een topzomer opzitten, die hij bekroonde in Berlijn. Michael Obasuyi snelde op de 110m horden naar een vierde plek op het WK voor junioren in Tampere en plaatste zich vervolgens ook voor het EK in Berlijn. Op de 5.000m wou Isaac Kimeli dolgraag voor vuurwerk zorgen, terwijl maatje Robin Hendrix op zijn eerste grote pistekampioenschap vooral ervaring wou opdoen. Nadat Simon Debognies het Belgisch beloftenrecord meteen verbeterde op zijn allereerste 10.000m in Los Angeles, verdiende ook hij een ticketje richting Berlijn.

Kimeli maakt indruk ondanks diskwalificatie, Hendrix top 15

Heel wat emoties voor, tijdens en na de 5.000m van dit Europees kampioenschap atletiek in Berlijn. Robin Hendrix werd in laatste instantie alsnog toegevoegd aan de Belgische selectie en mocht bijgevolg samen met ploegmaat Isaac Kimeli, die na zijn geslaagde test op 1.500m enorm hongerig was, oplijnen aan de startlijn voor de 12.5 rondes in het schitterende Olympisch stadion van de Duitse hoofdstad.

Een heel attente Isaac Kimeli schoof van bij het startsein geduldig op tot de kop van de wedstrijd, waaruit hij vervolgens op geen enkel moment weg te denken was. Isaac zette zijn ambitie op deze 5.000m kracht bij door een hele sterke race te lopen tussen de beste middellange-afstandslopers van Europa. Robin Hendrix volgde vanop een afstand de speldenprikken die reeds werden uitgedeeld. Wanneer de Zwitser Julien Wanders aan de boom schudde, werd het deelnemersveld op een lint getrokken.

De broers Ingebrigtsen, Henrik (27) en Jakob (17), toonden zich bijzonder dominant in deze 5.000m. Een handshake tussen beide Noren leek wel het startsein voor Jakob om verder vanop de kop van de wedstrijd een verschroeiend tempo op te leggen. Isaac volgde gezwind.

Terwijl de broers Jakob en Henrik zich in het slot van de wedstrijd afzonderden van de rest van de deelnemers en op weg waren naar plek 1 en 2, vocht Isaac tot op 300m van de meet nog vol voor de derde podiumplek. Na een ware veldslag in de laatste ronde pakte Isaac de vijfde plaats in 13’21”, waarmee hij slechts een tiende boven zijn persoonlijke besttijd bleef. De Europese titel ging naar de 17-jarige Jakob Ingebrigtsen, die eerder al de 1.500m op zijn naam schreef. Broer Henrik pakte zilver, brons ging uiteindelijk naar de Fransman Morhad Amdouni, die Crippa en Kimeli verschalkte in de strijd om brons.

Enkele minuten na de race kwam echter het ontnuchterende nieuws dat na een klacht van een concurrent Isaac Kimeli gediskwalificeerd werd. Kimeli was blijkbaar iets te snel over de kleine kegels gestapt na het startsein, om de andere groep starters te vervoegen. Zonder ook maar iemand te hinderen of hier voordeel uit te halen. Het verdict was echter bijzonder zwaar. Daags nadien werden echter plots grote kegels geplaatst tijdens de finale van de 5.000m bij de dames, terwijl er bij de herenrace enkel hele kleine potjes stonden.

Robin Hendrix (23) snelde op zijn allereerste kampioenschap bij de seniors naar een bijzonder knappe 15e plaats in een sterke chrono van 13’36”. De ontgoocheling in het Belgische kamp maakte algauw plaats voor trots.

Bram Ghuys sneuvelt in kwalificaties

Na de schitterende manier waarop Bram Ghuys zich plaatste voor het EK, liep het in Berlijn niet echt van een leien dakje. In de kwalificaties van het hoogspringen sprong Bram over 2.16m. Dit bleek niet voldoende om door te stoten naar de finale.

Met een 25e plaats op dit EK had Ghuys op meer gehoopt. "Soms gaan de dingen niet zoals gepland. Nadat ik een schitterend gevoel had tijdens de opwarming en oefensprongen, vergat ik om te springen en van het moment zelf te genieten. Hierdoor raakte ik niet door de kwalificaties. Een grote ontgoocheling op dat moment, maar ik heb hier lessen uit getrokken en zal dezelfde fout niet meer maken. We zullen er binnenkort nog sterker staan", blikt Bram terug op social media.

Simon Debognies (22) top 15 tussen de grote kanonnen

De 22-jarige Simon Debognies heeft een geslaagd debuut gemaakt op zijn allereerste groot kampioenschap bij de senioren.

Debognies is op het Europees kampioenschap atletiek na een sterke en goed ingedeelde wedstrijd 15e geworden. 32 atleten uit alle uithoeken van Europa streden om de Europese titel op deze 10.000m. De Fransman Morhad Amdouni wist met een fataal eindschot de Belg Bashir Abdi nog net te nekken in de laatste rechte lijn. Het brons ging naar de Italiaan Yemaneberhan Crippa.

Simon was na afloop van de race tevreden over zijn prestatie als youngster tussen deze routiniers. Hij deelt zijn wedstrijdverhaal bij Atni.

"Ik was niet te voortvarend gestart, ik positioneerde me een beetje achterin. Daarna heb ik langzaam kunnen opschuiven. Toen verschoot ik wat omdat het tempo plots de hoogte inging. Toen kwam ik in de tweede groep terecht en was het lastig om nog op te schuiven in deze hitte. Vervolgens viel ik wat alleen, waardoor m’n tempo wat zakte. Ik kreeg het heel lastig tussen kilometer 8 en 9, mede door de hitte. M’n lichaam raakte oververhit. Ik vond toch nog m’n laatste adem de laatste kilometer omdat ik veel atleten voor mij zag stilvallen. Ik ben geleidelijk aan opgeschoven en kon zo toch nog wat lijken oprapen", vertelt Simon na de race bij Atletieknieuws in Berlijn.

Michael Obasuyi naar halve finale

Op zijn eerste kampioenschap bij de senioren is Michael Obasuyi (19) in de buurt van zijn Belgisch juniorenrecord op de hoge horden gekomen. Met 13"78 in de halve finale verliet Michael met opgeheven hoofd het EK.

"Ik kwam naar hier zonder grote doelen en ik heb zojuist in een quasi volledig gevuld Olympisch stadion mogen lopen. Dat op zich is al geniaal. Ik kon twee dagen na elkaar mijn tweede tijd ooit lopen op de seniorenhorden, waardoor ik absoluut niet ontevreden kan zijn. Vandaag (halve finale) vond ik mezelf nog iets beter uit de hoek komen, aangezien er bijna geen meewind was in vergelijking met de reeksen. Als ik de eerste horde niet zo aantikte, dat zat er meer in, maar ik ga hier niet staan klagen. Sergey Shubenkov, één van mijn idolen, liep hier geen supertijd  (13″24; red.) in mijn halve finale, dus dat wil ook al iets zeggen. Het was én is een ongelooflijke ervaring", blikte Obasuyi glunderend terug bij Atni.

Wereldkampioen Jonathan Sacoor pakt goud op 4x400

De zomer kon al niet meer stuk nadat hij zich tot wereldkampioen bij de junioren op de 400m kroonde. Atletieksensatie Jonathan Sacoor kwam na een lang seizoen individueel niet in actie in Berlijn, maar werd door coach Jacques Borlée wel in de 4x400m-finale uitgespeeld.

De Belgian Tornados hebben in Berlijn op magistrale wijze goud gepakt op de 400m-aflossing. Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée verlengden zo hun Europese titel. "Ik heb nooit aan goud getwijfeld, we kennen Kevin", reageerde Jonathan euforisch na de finish.

OEH'er Jonathan Sacoor zet op die manier een fenomenale kers op een al even rijkgevulde taart. "Ik had nooit durven dromen van zo een ongelofelijk seizoen te lopen. Dit is echt een droom die in vervulling gaat. Zeker met zo'n geweldig team. Ik ben ongelofelijk trots dat ik deel mag uitmaken van dit prachtig team", reageert gouden Sacoor dankbaar.

Verslag Roel