Simon Debognies beste belofte op Gouden Spike

Jonathan Sacoor nipt tweede plaats

Op een gala in Sint-Truiden werd zaterdagnamiddag de Gouden Spike verkozen. Simon Debognies won de Gouden Spike voor beste belofte, maar kon zaterdag uiteraard niet aanwezig zijn aangezien hij daags nadien op het EK veldlopen in Slowakije de Belgische eer moest verdedigen.

De Gouden Spike wordt gekozen door een jury van atletiekjournalisten, gewezen nationale topatleten en bestuursleden van de KBAB. Simons ploegmaat Isaac Kimeli won diezelfde Gouden Spike voor beste belofte al in 2015.

Dit jaar maakten OEH-atleten Lisa Rooms, Isaac Kimeli, Simon Debognies en Jonathan Sacoor kans op een award.

Uiteindelijk was het Simon Debognies die de prijs voor beste belofte in de wacht sleepte. Hij krijgt deze prestigieuze award na verschillende topprestaties het afgelopen jaar. Zo werd Simon op het EK cross in Chia achtste bij de beloften en won hij er een teammedaille. Het zomerseizoen was een echte Grand Cru voor de atleet van OEH. Zo liep Simon de EK-limiet zowel op de 1.500m als op de 5.000m. In de finale van het Europees beloftenkampioenschap won Simon de zilveren plak. Jonathan Sacoor werd met het kleinste verschil gescheiden van Simon om de trofee in de wacht te slepen. Jonathan behaalde afgelopen zomer in het Italiaanse Grosseto de bronzen juniorenmedaille in de 400m vlak.

Simon werd zaterdagavond in Samorin in het hotel van de Belgische delegatie verrast met deze mooie trofee en dat gaf hem duidelijk vleugels. Zondagochtend snelde de Buizingenaar naar een schitterende zesde plek tussen de beste Europese beloften.

Jonathan Sacoor werd samen met zijn ploegmaats van de 4x400m verkozen tot team van het jaar op de Gouden Spike. De Belgian Tornados grepen op het WK in Londen nipt naast een medaille, maar bevestigden zo wel hun status van wereldniveau.

Nafi Thiam werd voor de vijfde keer op een rij verkozen tot winnares van de Gouden Spike. Bij de heren ging de prijs voor de tweede maal naar Philip Milanov.