STAN VERRAST MET EERSTE CROSS-CUP ZEGE

Afgelopen zondag vond de eerste individuele manche van de CrossCup plaats. Acht atleten van Olympic Essenbeek Halle trokken naar Mol om er het parcours rond het Zilvermeer te trotseren. Isaac Kimeli en Simon Debognies verschenen niet aan de start van de CrossCup van Mol, zij vertoefden immers nog in Zuid-Afrika op hoogtestage. Thomas De Bock, Lisa Rooms, Roel Stiens, Robin Hendrix, Philip Cortvriendt, Joris Keppens, Stan en Ward De Cruyenaere ploegden zich wel een weg door het mulle Molse zand.


De Cruyenaere zegeviert meteen
Bij de kadetten jongens wist Stan De Cruyenaere zijn 55 concurrenten te verslaan en mocht hij na 2.600m het zegegebaar maken. Met deze knappe overwinning bevestigt wielrenner-atleet Stan zijn sterk debuut van in Gent, toen liep De Cruyenaere immers nog de snelste chrono als slotloper. Nu bleek ook het zand in Mol hem zeer goed te liggen en finishte hij als eerste voor de Nederlander Ids Van Korven en Ward Janssens (ATLA). Bij de miniemen jongens snelde Ward De Cruyenaere naar een mooie 48e plek op 64 atleten.


Hendrix derde bij debuut op lange cross
Ter voorbereiding op de EK-selectiewedstrijd van Roeselare kozen Isaac en Simon ervoor om onder begeleiding van coach Tim Moriau in het Zuid-Afrikaanse Dullstroom een drietal weken te trainen. Thomas De Bock, Joris Keppens en Robin Hendrix bleven op Belgische bodem en liepen zondag de lange cross in Mol. Een ontketende Soufiane Bouchikhi koos meteen het hazenpad. Lander Tijtgat, die zijn comeback maakte na twee jaar inactiviteit, zette alleen de achtervolging in. Daarachter volgden Thomas De Bock, Robin Hendrix en Michael Somers, waarbij ook Dorian Boulvin zich niet veel later voegde. Bouchikhi pakte resoluut zijn eerste CC-zege van het seizoen, voor een ijzersterk terugkerende Lander Tijtgat. Robin Hendrix liep in Mol zijn allereerste lange cross ooit en snelde meteen naar een derde podiumplek. Hiermee werd Hendrix ook eerste belofte en staat hij aan de leiding in het regelmatigheidscriterium bij de U23-atleten. Thomas De Bock bewees dat de basisconditie snor zit en werd knap vijfde. Joris Keppens had een mindere dag en staakte de strijd vroegtijdig.


Rooms pakt leiderstrui
Bij de dames vocht Lisa Rooms voor wat ze zondag waard was op een parcours dat haar niet echt ligt. De Oost-Vlaamse werd veertiende rond het Zilvermeer. Lisa werd hiermee eerste belofte en komt zo, net zoals clubgenoot Robin, aan de leiding te staan in de CrossCup bij de beloften.
Op de korte cross liep Philip Cortvriendt een sterke wedstrijd. De overwinning ging naar Jeroen D'Hoedt, die uitzonderlijk voor de korte cross koos. Cortvriendt kon bijna de hele wedstrijd mee voorin strijden en werd zo knap vijfde, net na Belgisch recordhouder Ismael Debjani. Roel Stiens maakte zijn rentree in het individuele CrossCup-gebeuren en deed het naar zijn kwaliteiten zeer goed. Stiens werd 42ste op een parcours dat hem niet echt te vriend was.

Verslag Roel