EK U20 & U23: Simon Debognies en Jonathan Sacoor schenken OEH medailles

De Koninklijke Belgische Atletiekbond selecteerde vijftien beloften en een 4x400m-herenploeg voor deelname aan het Europees U23-Kampioenschap in het Poolse Bydgoszcz. Simon Debognies (5.000 m), Lisa Rooms (5.000 m) en Vanessa Sterckendries (hamerslingeren) verdedigden de clubkleuren van Olympic Essenbeek Halle op deze elfde editie van het EK voor beloften. De beste Belgische junioren zakten dan weer een weekje later af naar Toscane. De KBAB nam achttien U20-atleten en drie estafetteteams mee naar het Italiaanse Grosseto. Jonathan Sacoor (400 m), Tuur Bras (110 m horden) en Julian Cobbaert (4x400m) waren onze OEH'ers op het EK voor junioren.

De goedlachse Vanessa Sterckendries verdedigde de Belgische eer in het hamerslingeren. In Bydgoszcz slaagde ze er echter niet in om haar sterke trainingsprestaties om te zetten in een verre worp. Vanessa bleef in de kwalificaties steken op een worp van 61.75 m, die haar op de tiende plek deed terechtkomen in haar kwalificatiegroep. Dit volstond niet voor een finaleplaats. "Ik voelde me ontspannen, maar maakte elke poging wel een kleine fout en dat betaal je cash in het hamerslingeren. Ik heb hier enorm hard naar toegewerkt, dus dan is de ontgoocheling des te groter", reageerde ze na haar prestatie bij Atletieknieuws. 

Simon Debognies Europees vice-kampioen

De 21-jarige Simon Debognies zorgde met zijn prestatie in een razend spannende 5.000 m zeker voor heel wat nerveus heen en weer geloop en vooral voor heel wat gesupporter in de Belgische huiskamers. Simon sprintte in een beklijvende laatste ronde naar een prachtige zilveren plak op het Europees beloftenkampioenschap. De Italiaan Yemaneberhan Crippa had in de laatste rechte lijn nog een ultieme versnelling in zijn mars waar niemand een antwoord op had, maar een ijzersterke Simon Debognies wist toppers Carlos Mayo en Amanal Petros af te houden in de strijd om het zilver. 

Met de achtste persoonlijke besttijd op twaalf deelneemsters in de finale van de 5.000 m ving Lisa Rooms haar 12.5 rondes op de piste van het Poolse Bydgoszcz aan. De Turkse Yasemin Can zorgde meteen voor een schifting, maar Rooms wist zich goed staande te houden. Met een sterke finish, een van de troeven van Lisa Rooms, werd Lisa knap vijfde op het Europees Kampioenschap voor beloften. De Europese titel ging naar de Turkse Yasemin Can in 15'01", voor de Duitse Alina Reh die haar PR verbeterde tot 15'10". De Zweedse Sarah Lahti pakte brons. 

De uitslagen van alle disciplines op het EK U23 vind je hier. http://www.european-athletics.org/competitions/european-athletics-u23-championships/results/ 

Eerstejaarsjunior Jonathan Sacoor verbaast met brons

Onder een heerlijk Toscaans zonnetje voelde de 17-jarige Jonathan Sacoor zich duidelijk in zijn sas op de 24ste editie van het Europees Kampioenschap voor junioren. Met de eerste plaats op de 400m-ranglijst zakte de eerstejaarsjunior met ambitie af naar Italië. In Grosseto plaatste Sacoor zich tijdens de reeksen en halve finale telkens vlotjes voor de volgende ronde. 

In de finale liep Jonathan samen met zeven andere junioren een bijzonder sterke wedstrijd. Op de baanronde zorgde hij voor extase in de Belgische delegatie door naar brons te snellen. Ook bleef Sacoor met zijn chrono van 46"23 maar twee honderdsten boven zijn eigen persoonlijke besttijd. De Europese titel ging naar de Italiaan Vladimir Aceti in een uitzonderlijke 45"92. De Pool Tymoteusz Zimny pakte zilver en mocht samen met bronzen Sacoor op het podium. 

De knappe prestatie van OEH'er Sacoor bleef niet onopgemerkt. Naast de schitterende bronzen medaille, heeft Jonathan ook een selectie voor het WK atletiek op zak. Jacques Borlée neemt Jonathan Sacoor immers mee naar Londen voor zijn 4x400m-team. 

De volledige uitslag van de 400 m in Grosseto vind je hier. http://www.european-athletics.org/competitions/european-athletics-u20-championships/2017/athletics/event/mens-400m/phase=atm004100/index.html?v=20170722172352&intcmp=[#]-schline-result 

Op de 110 m horden slaagde Tuur Bras erin om zich in de kwalificaties met een tijd van 14"18 naar de volgende ronde te lopen. In de halve finale toonde Tuur zich sneller dan landgenoten Obasuyi en Verheirstraeten, maar zijn chrono van 14"11 volstond net niet voor een plekje in de finale bij de beste acht atleten van Europa. 

De volledige uitslag van de 110 m horden in Grosseto vind je hier. http://www.european-athletics.org/competitions/european-athletics-u20-championships/2017/athletics/event/mens-110m-hurdles-99cm/phase=atm014900/index.html 

Julian Cobbaert kwam op de 4x400m in actie samen met de andere jonge Belgian Tornados Sven Van den Bergh, Gebrand Huts en Dries Van Nieuwenhove. In de eerste van twee reeksen snelde OEH'er Julian samen met zijn ploegmaats naar een vierde plek in een tijd van 3'12"94. In eerste instantie werder de Tsjechen, die derde eindigden in de reeks van de Belgen, gediskwalificeerd. Hierdoor kregen Julian en co een plekje in de finale. De jury kwam later echter terug op deze beslissing waardoor de jonge Belgian Tornados zich met hun vierde plek en chrono net niet bij de beste verliezende tijden voor de finale konden voegen. In die finale toonde de Turkse ploeg zich de sterkste. 

De volledige uitslag van de 4x400m in Grosseto vind je hier. http://www.european-athletics.org/competitions/european-athletics-u20-championships/2017/athletics/event/mens-4x400-relay/phase=atm404900/index.html