ISAAC KIMELI LOOPT LIMIET VOOR TOKIO 2020

Afgelopen vrijdag stond met de Memorial Van Damme de jaarlijkse hoogmis van de Belgische atletiek op het programma. Doorgaans is dat de mooie afsluiter van een goedgevuld pisteseizoen, ná alle kampioenschappen. Dit jaar staat er met het WK in Doha – eind deze maand – natuurlijk nóg een belangrijke afspraak op de kalender. Eén van de absolute blikvangers van deze Memorial was onze eigen Isaac Kimeli, die in een verbluffende 13’13”02 de 5000m won en met die tijd meteen ook een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 ‘in the pocket’ heeft. 


De OEH-supporters die vrijdag pas tegen het begin van het officiële Diamond League-programma toekwamen in het Koning Boudewijn-stadion, hadden het beste van de avond – voor onze club dan toch – eigenlijk al gemist. In het voorprogramma had scholiere Evy Seghers immers al voor een eerste vreugdemoment gezorgd door met een puike 12”36 heel knap 3e te worden in de 100m van de Youth Memorial.

Amper een uur later – nog steeds ruim voor de officiële openingsceremonie – zette een beresterke Isaac Kimeli 

(Foto: Golazo)

de Heizel een eerste keer in vuur en vlam door op weergaloze wijze de 5000m te winnen. Kimeli moet zich – net als ploegmakker Robin Hendrix overigens – al een tijdje geen zorgen meer maken over het WK-minimum voor Doha, maar besloot vrijdagavond om voor het eigen Belgische publiek nog eens alle registers open te trekken. Na een snelle en goed ingedeelde race, liep Isaac in de slotronde weg van zijn Amerikaanse concurrent Ben True om zo solo te finishen in een schitterende 13’13”02: niet alleen een nieuw PR, maar vooral ook onder de limiet (13’13”50) voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Robin Hendrix, die lange tijd goed meeging in het kopgroepje, werd uiteindelijk 5e in 13’22”69. Simon Debognies, opnieuw naar de goede vorm toegroeiend na blessure en legeropleiding, fungeerde als tempomaker in deze wedstrijd.

In het Diamond League-gedeelte van de Memorial kwamen vervolgens nog twee OEH’ers in actie. Jonathan Sacoor slaagde er in een sterk bezette 400m (7e plaats in 45”72) helaas niet in om het WK-minimum voor Doha te slopen, maar hoopt via zijn scherpe 45”31 – slechts één honderdste boven de limiet – van vorige week op het BK toch ‘gedelibereerd’ te worden door de selectiecommissie. Wat volgens onze bescheiden mening ook gewoon een logische beslissing zou zijn... Ook die andere OEH-belofte Michael Obasuyi kon geen gebruik maken van zijn wildcard op de 110m horden om zich in extremis nog te kwalificeren voor Doha. Michael verweerde zich kranig tegen wereldtoppers als Ortega, Shubenkov en Pozzi, maar zou na afloop van zijn race gediskwalificeerd worden.

Verslag: Jan

Uitslagen: Brussels Diamondleague